Israels utenriksminister Israel Katz. Foto: John Thys, Pool Photo via AP

Regjeringen i Israel mener FN-utsendingen Francesca Albanese sprer jødehat, og har offisielt nektet henne innreise til Israel.

Temperaturen er på kokepunktet omkring krigen mellom Israel og Hamas.

Fra israelsk side reagere det med skuffelse og sinne over at en del representanter for FN åpenbart tar parti palestinerne generelt, noen også spesifikt med den islamistiske terrorgruppen Hamas.

Document har omtalt bråket rundt FN-organet UNRWA som anklages for å stå i ledtog med terroristene. Se artikkel under.

Nå reageres det fra israelsk side også mot FN-utsendingen Francesca Albanese, hun er FNs spesialrapportør for de palestinske områdene.

Bakgrunnen er en melding fra Albanese i forrige uke på meldingstjenesten X, tidligere Twitter.

Her omtalte hun ofrene for angrepet på Israel og terroraksjonene 7. oktober i fjor, på en måte Israel ser som partisk og uakseptabel. Fra israelsk side oppfattes det at hun sprer jødehat.

Albanese skrev at ofrene ikke ble drept fordi de var jøder, men «som en respons på Israels undertrykkelse».

NTB-AFP melder om saken.

Israels utenriksminister Israel Katz og innenriksminister Moshe Arbel sier at Albaneses uttalelse er horribel og at hun nå er nektet innreise til Israel. Dermed kommer hun seg heller ikke så lett inn i de palestinske områdene hun er satt til å rapportere fra.

Videre krever Israel at Albanese må få sparken hvis FN fortsatt vil være en «relevant organisasjon.»

Avisa Times of Israel skriver at Albanese i flere måneder ikke har fått visum til Israel. Selv skriver Albanese i en ny melding på X at samtlige spesialrapportører til de palestinske områdene er blitt nektet innreise til Israel siden 2008.

Det er uklart hvordan FN vil reagere på utspillet fra Israel. Det palestinsk-vennlige FN vil nødig gi etter for krav fra israelsk side.

Men samtidig blir det umulig for Albanese å gjøre sin jobb dersom Israel nekter henne å komme inn i de aktuelle områdene.

Les også: 

Hamas-tunneler funnet under hovedkvarteret til UNRWA

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.