NTB

Sveriges statsminister Ulf Kristersson fordømmer det han omtaler som et angrepsforsøk mot Israels ambassade i Stockholm onsdag.

– Dette er svært alvorlig. Et forsøk på å angripe en ambassade er et angrep både på de som jobber der og på Sverige, sier Kristersson.

Uttalelsen kommer etter at en skarp gjenstand, som antas å ha vært en eksplosiv enhet, ble funnet utenfor den israelske ambassaden i Stockholm onsdag ettermiddag.

Statsministeren understreker at sikkerheten ved ambassaden og ved jødiske institusjoner i Sverige har blitt skjerpet som følge av hendelsen. P4 Stockholm skriver at sikkerheten på nærliggende ambassader også er skjerpet.

Politiets nasjonale bombegruppe rykket ut og uskadeliggjorde gjenstanden, som ifølge SVT ble funnet av ambassadeansatte. Verken ambassaden eller bygninger i nærheten måtte evakueres.

Starter etterforskning

Israels ambassadør til Sverige Ziv Nevo Kulman har beskrevet hendelsen som et attentat.

– Vi vil ikke la oss skremme av terror, skriver han på X, tidligere Twitter.

Svensk politi har ikke ønsket å si noe om hva slags gjenstand som ble funnet, eller hvordan den havnet på ambassadeområdet, men sier de har startet etterforskning.

– Vi har ikke funnet noe som kan anses som farlig i området, så den delen av politiaksjonen er nå avsluttet. Nå jobber vi med å lete etter og sikre spor, både fysiske spor og det som kan ha blitt fanget opp av eventuelle overvåkingskameraer, sier talsperson Daniel Wikdahl i politiet til nyhetsbyrået TT.

Aftonbladet
siterer ikke-navngitte kilder på at det dreier seg om en skarp håndgranat, og at den ble kastet inn over ambassadens gjerde. Videre skriver Aftonbladet at avisens fotograf på stedet hørte et smell i området.

Sikkerhetssone

Det ble opprettet et sikkerhetssone på 100 meter rundt gjenstanden etter at den ble funnet, ifølge polititalsperson Rebecca Landberg.

Det var også store politistyrker på stedet, og det ble satt opp flere sperringer gjennom ettermiddagen. I tillegg skriver SVT
at det ble båret sandsekker inn på ambassadeområdet.

Gjenstanden ble uskadeliggjort klokken 15.10, to timer etter at politiet ble varslet om hendelsen.

– Den ble funnet ved gjerdet på innsiden av ambassadens område, sier Landberg til TV4.

Politiet etterforsker saken som grov allmennfarlig ødeleggelse og grove trusler.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.