Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB.

AfD-leder Alice Weidel ble i desember beskyldt for plagiat i sin doktor­avhandling, men universitetet i Bayreuth fastslår nå at Weidel ikke har gjort klander­verdige brudd på viten­skapelige standarder i avhandlingen.

På noen få steder hadde Weidel gjengitt lærebokkunnskap ordrett uten kildehenvisning, men omfanget er slik at det ikke kan kalles alvorlig skjødesløshet, konkluderer en enstemmig komité for vitenskapelig integritet ved institusjonen, som ikke går videre med saken, skriver Frankfurter Allgemeine.

Alice Weidel tok universitetseksamen i økonomi som en av de beste i sitt kull i 2004, og avla doktorgrad i 2011 med en avhandling om fremtiden for det kinesiske pensjonssystemet som fikk høyeste utmerkelse (summa cum laude). AfD-lederen, som taler kinesisk, har også arbeidet for storbanken Goldman Sachs i Frankfurt.

Flere tyske politikere har gjennom årenes løp måttet trekke seg fordi de er blitt oppdaget i plagiat, mens andre har kommet uskadd fra det.

EU-parlamentarikeren Silvana Koch-Mehrin trakk seg fra politikken da universitetet i Heidelberg trakk doktorgraden hennes tilbake på grunn av plagiat i 2011. Samme år gikk Karl-Theodor zu Guttenberg av som forsvarsminister av samme grunn, og deretter utdanningsminister Annette Schavan i 2013, også hun på grunn av plagiat.

Familieminister Franziska Giffey sluttet å kalle seg doktor i 2020 og fikk siden doktorgraden tilbakekalt, men er i dag assisterende borgermester i Berlin. Annalena Baerbock innrømmet å ha plagiert i deler av en bok fra 2021, der en rekke avsnitt er gjengitt ordrett uten kildehenvisning, men hun er i dag Tysklands utenriksminister.

Men Weidel er altså blitt renvasket. AfD-lederen, som takket universitetet for å ha avklart saken raskt, sier hun aldri tvilte på at beskyldningene ville «falle som et korthus». Ifølge Weidel er anklagene en del av en kampanje mot henne som er ansporet av AfDs suksess på meningsmålingene, skriver Frankfurter Allgemeine.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.