Lars Hertervig (1830–1902).
Vannfarger og gouache på sammenklistret papir, 34,2 x 51,8 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Kunstneren har funnet dette motivt ved sitt fødested Tysvær i Rogaland. Nederst til venstre kan vi lese LH 1856, samme år som han frivillig lot seg innlegge ved Gaustad asyl (som det den gang het) like nord for Christiania.

Det synes klart at Hertervig fikk en betydelig depresjon under sin studietid i Düsseldorf, men denne depresjonen kan vi knapt merke i hans kunstneriske virksomhet, ut over at han som sosialklient (for å bruke en moderne betegnelse)  ikke lenger hadde råd til skikkelige farger, papir og lerret. Men han brukte det han hadde for hånden, som innpakningpapir, vannfarger og fargestifter. Det er sterke grunner til å anta at han overvant depresjonen

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.