I gjennomsnitt brenner det på søppelplasser én gang i uka. Fire av fem branner oppstår på grunn av batterier, og nå krever bransjen at myndighetene tar tak.

– Det er en samfunnsutfordring, fordi vi bruker stadig mer duppeditter og elektriske ting. Batteriene blir også sterkere, skal føre deg lengre, har mer energi og restenergi igjen i seg, sier direktør for samfunnskontakt Kåre Fostervold i Avfall Norge til NRK.

Mellom januar 2016 og dagens dato er det registrert 399 branner i avfallsanlegg i Norge, ifølge oppdaterte tall fra Direktoratet for samfunnstrygghet og beredskap (DSB).

Det tilsvarer omtrent én brann hver sjuende dag.

Både Avfall Norge og Norsk Industri har tatt opp bekymringen i et brev til stortingspolitikere og departement. I juni kom et svar, skrevet i fellesskap av Miljødirektoratet og DSB.

Det mest konkrete tiltaket er at de som selger batterier må sørge for å bidra at minst 65 prosent av solgte batterier blir samlet inn.

Fostervold er imidlertid ikke fornøyd og mener det må gjøres mer.

– Det er ikke holdbart. Hadde dette være innafor en annen bransje, så er jeg sikker på at det hadde vært et ramaskrik. Her må vi gjøre kraftfulle tiltak.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.