Forleden ble det meldt at BBC Arabic efterforsker flere av sine journalister for å støtte terrororganisasjonen Hamas. Igår meldtes det at BBC har innledet en intern granskning og suspendert flere av sine journalister for sympati med Hamas’ angrep i Israel.

BBC partisk?

Det er blitt oppdaget at journalister på BBC Arabic – som arbeider for det skattefinansierte britiske medieselskapet i Midtøsten – gjennom kommunikasjon og interaksjon på sosiale medier, skal ha fremmet innlegg som beskriver Hamas’ terror som en «håpets morgen» og omtaler israelerne som «sionistiske tyver». 

Dette har utløst en rekke påstander om partiskhet innen organisasjonen.

Uavhengig granskning 

En uavhengig granskning utført av den amerikanske organisasjonen Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (CAMERA), rapporterte bevis på «bekymringsfull» oppførsel fra flere av BBCs ansatte.

BBCs journalister skal ha beskrevet Hamas’ grusomheter som «håp», «Israels prestisje gråter», Hamas som «frihetskjempere», sivile israelere i skjul som «innestengt i en blikkcontainer i frykt for palestinske motstandsmenn». En seniorkorrespondent skal ha gjort narr av slektningene til en israelsk bestemor som ble bortført til fangenskap i Gaza.

BBC Arabic skal også ha brukt ladede begreper i sin omtale av Israel.

Sivile israelere finnes ikke

En frilanser likte et innlegg som hevdet at ingen israeler kan klassifiseres som sivil eftersom «alle medlemmer – både menn og kvinner – av den sionistiske staten har på et eller annet tidspunkt i livet tjenestegjort i hæren. Dette uttrykket ‘sivil’ gjelder også dyr og kjæledyr som bor der, og de er ikke for alvor skyldig».

I alt seks reportere og en frilanser er under efterforskning for påstått anti-israelsk partiskhet. Noen av dem er suspendert.

BBC hvitvasker drap av sivile

CAMERA anklaget BBC for å «hvitvaske angrep på jødiske sivile»:

– De hevder konstant at de bruker samme redaksjonelle standarder for nøyaktighet og upartiskhet på alle språk. Det gjelder også de BBC-ledelsen ikke er kjent med og ikke kan føre ordentlig tilsyn med, for eksempel arabisk. Men slikt som dette forekommer på langt nær så ofte i deres engelskspråklige innhold, så påstanden kan ikke tas på alvor.

– Iverksetter tiltak

Søndag sendte BBC ut en erklæring hvor de annonserte efterforskningen og bekreftet at en av deres arabisk ansatte ikke lenger skulle jobbe for dem:

– Vi tar påstander om brudd på våre retningslinjer på største alvor. Hvis og når vi finner brudd iverksette vi tiltak.

Stikker dypt

BBCs redaksjon har nektet å omtale Hamas som terrorister efter angrepet på Israel. Dette til tross for at Hamas av den britiske regjering i 2021 ble klassifisert som en terrororganisasjon.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.