Et tidsaktuelt spørsmål er om ei kvinne kan ha en penis, eller en mann kan ha livmor. For NRK er svaret et klart ja.

Skribent og journalist Espen Teigen har på sin konto på X, tidligere Twitter, gjort oppmerksom på temaet.

I innlegget har Teigen lagt ved et bilde fra en NRK-sak med bildeteksten: «Matheo må fortsatt vente på operasjon. Men han håper det kan gå raskere for ham, fordi hans livmor er full av cyster».

Bildeteksten referer til en NRK-artikkel om Matheo, som ble født som kvinne, og ønsker å fjerne livmoren sin. For Matheo er livmoren en konstant påminnelse om en kropp han ikke trives i, heter det i saken.

Men Espen Teigen reagerer på rikskringkasterens kjønnspronomen-bruk: «NRK har stor makt til å forme språket vårt. Nå har de bestemt seg for at menn tydeligvis har livmor. Hvordan kom dere frem til dette, NRK», spør Teigen.

Han utdyper overfor fagbladet Journalisten: «Mediene skal forklare og skildre virkeligheten, ikke gjøre den enda mer forvirrende for folk. Jeg etterlyser en definisjon fra NRK, når det for inntil fem minutter siden var slik at menn ikke hadde livmor, mens NRK mener de nylig har fått det».

NRKs språksjef, Karoline Riise Kristiansen, kommenterer Teigen-utspillet slik til Journalisten.no: «Når NRK skal skildre verkelegheita og forklare samfunnet rundt oss, er språket vi brukar, ein viktig nøkkel til at folk skal forstå nettopp samfunnet vi lever i».

NRK har en redaksjonell praksis for å benytte pronomenet intervjuobjektene selv bruker, påpeker språksjefen. Derfor bruker NRK pronomenet «han» i denne artikkelen. Kristiansen hevder at «Alt anna ville ha vore forvirrande».

Sa at menn ikke er kvinner, ble avhørt av politiet i fire timer

NRK med storsatsning på Pride

NRK er blitt «helt muslimsk», sier Ap-politiker, men modererer uttalelsen etter å ha fått kjeft

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.