Skjermdump: NRK.

En prognose for partienes oppslutning nasjonalt ved kommunevalget som NRK offentliggjorde like etter klokken 21, tyder på at Høyre blir det klart største partiet.

I henhold til prognosen ligger Høyre an til å få 24,3 prosent av stemmene, en økning på 4,2 prosentpoeng siden forrige kommunevalg, men Arbeiderpartiet må nøye seg med 21,3 prosent, en nedgang på 3,5 prosentpoeng.

Fremskrittspartiet er tredje størst med 11,4 prosent (+3,2), og Senterpartiet er fjerde størst med 9,7 prosent (-4,7).

Alle de andre partiene får mindre enn fem prosent: SV 7 % (+0,9), Venstre 4,8 % (+0,9), MDG 3,9 % (-2,8), KrF 3,9 % (-0,1), Rødt 3,8 % (uendret) og INP 3,2 % – det siste et bra resultat for et nytt parti.

Stemningen var god ved de fleste partienes valgvaker da NRKs prognose ble kjent, bemerkelsesverdig god hos Ap, som fikk et historisk dårlig resultat. Reaksjonen var spesielt mutt hos MDG, som har den største relative tilbakegangen.

Nettavisens prognose gir omtrent samme rekkefølge mellom partiene som NRKs, men Nettavisens estimat av Høyres oppslutning er på hele 27,7 prosent.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.