Ukraina spenner buen høyt når de svartelister alle utenlandske selskap som er aktive i Russland. Det legger press på selskapene også på deres hjemmemarkeder i Vesten. Strategien kan slå tilbake på dem. Nå er det Mondelez, den amerikanske eieren av Freia, Marabou og Daim, som har fått beskjed om å komme seg ut. Lar et stort internasjonalt selskap seg diktere?

Ukraina svartelister matvarekonsernet Mondelez, som blant annet eier Freia, Marabou og Daim, og anklager selskapet for å bidra til Russlands krigskasse.

Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet satte denne uka opp en svarteliste over selskap som bidrar til inntekter i den russiske statskassen. Freia-eier Mondelez er ett av dem.

– De har tre fabrikker der og bidrar gjennom sin produksjon i Russland til å betale skatt til den russiske statskassen, sier Jakob Hedenskog. Han er analytiker ved Senter for Øst-Europa-studier ved Utenrikspolitiska instuitutet i Sverige.

– Ettersom Russland er en krigsøkonomi, går noen av pengene på ett eller annet vis til finansiering av landets krigføring i Ukraina, sier han. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.