Halfdan Strøm (1863-1949)
Olje på lerret, 116 x 145 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Halfdan Strøm er godt representert i Nasjonalmuséet, men det ser ikke ut til at noen av hans verker for tiden er utstilt. I dette bildet fant kunstneren sitt motiv i Oslo, som bydelen Gsmlebyen ble kalt før hovedstadens navn ble endret i 1925. I bakgrunnen kan vi ane Oslo hospital og Gamlebyen kirke.

Loelven/Alnaelven er nå lagt i rør i de nederste delene, og den nåværende Geitabru over jernbanelinjen er av ganske ny dato. Om den historiske bakgrunn siden middelalderen kan vi lese her og her.

Et bilde jeg erindrer siden jeg begynte å vanke i det daværende Nasjonalgalleriet en gang på slutten av 1950-tallet, er Halfdan Strøms Fra Arbeidersamfundets Kafé i Torvgaten, malt 1888.

Olje på lerret, 177 x 133 cm. Som vi kan se av artikkelen i Norsk kunstnerleksikon, satte Aftenpostens kritikere lite pris på bildet – omtrent i samme stil som de behandlet Edvard Munchs syke barn fra 1885-86.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.