Flaggskipet i den britiske marinen, hangarskipet HMS Queen Elizabeth ankom Oslo havn mandag. – Det er et signal til andre om at her passer vi på og holder orden, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som onsdag er vert for det nordiske forsvarsministermøtet på hangarskipet.

– Vi har nesten 90 installasjoner på sokkelen og mange tusen kilometer med rørledning på havbunnen. At våre allierte seiler med oss, er et signal til andre om at her passer vi på og holder orden, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB om bord på et av verdens største hangarskip, britiske HMS Queen Elizabeth, mandag kveld.

Skipet ligger til kai i Oslo og skal være vertskap for militære og politiske møter, blant annet onsdag, da forsvarsministerne i de fem nordiske landene møter sin britiske kollega om bord på det over 280 meter lange og 65.000 tonn tunge fartøyet. Mandag fikk statsministeren og andre norske politikere en omvisning på skipet til det Støre omtaler som «Norges viktigste allierte til havs».

Også to fregatter, en destroyer og et forsyningsskip ligger ved Søndre Akershuskai denne uken.

Med britiske jagerfly og kamphelikoptre som kulisse understreker Støre at det er Norges eget ansvar å beskytte virksomheten og installasjonene på kontinentalsokkelen, men er uansett tydelig på betydningen av at britene gjennom flåteanløpet viser styrke og samhold med Norge og Nato.

– For Norge er dette av stor betydning. Vi er en sjønasjon, vi har store verdier til havs, ligger strategisk plassert og skal sikre stabilitet og orden i våre områder. Det gjør vi i nært samarbeid med Storbritannia og USA, sier Støre.

Besøket sender også et viktig budskap knyttet til det europeiske energisamarbeidet, der Norge spiller en avgjørende rolle som leverandør.

– Våre europeiske partnere og briter, som kjøper gass fra Norge, skal være trygge på vår rolle, sier statsministeren.

Skipet er vert for forsvarsministermøtet onsdag. Det er viktig for Norge at vi har den kretsen samlet i Oslo, ifølge statsministeren.

– Det er et viktig samarbeid mellom Norden og Storbritannia, og når Sverige og Finland nå kan være på vei inn i Nato, gir det en ekstra dimensjon til samarbeidet rundt alliansespørsmål, sier han. (NTB)

Demonstrerer vilje

– Vi er her for å demonstrere vilje. Vi viser at vi tar våre forpliktelser overfor Nato på alvor, og at vi er en av nasjonene med et forsvarsbudsjett som gjør at vi kan ha en slik evne, sier flaggkommandør Angus Essenhigh til NTB.

– Jeg håper at folk i Norge blir beroliget av at vi er her. Vi er her og viser solidaritet i en utfordrende problemstilling, en som dere har levd med i mange år. En som jeg tror resten av verden våkner opp til nå, sier han. (NTB)

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.