Det ble denne uken kjent at Amazons påkostede bærekraftsrapport for 2021 «glemte» å ta med at selskapets solenergi-tak måtte kobles ut ifjor grunnet branner og eksplosjoner.

Amazon koblet ifjor ut alle sine solcelleanlegg etter en rekke større branner over hele USA.

I løpet av ett år tok minst seks av Amazons varehus fyr eller opplevde elektriske «eksplosjoner» på grunn av feil med solenergisystemene på takene. Interne dokumenter CNBC har fått tak i, avslører at Amazon mellom april 2020 og juni 2021 opplevde kritiske brann- eller lysbuehendelser på minst seks av sine 47 nordamerikanske anlegg med solcelleinstallasjoner.

I de interne rapportene skrev en av Amazons medarbeidere at «antallet farlige hendelser er uakseptabelt høyt og ligger over bransjegjennomsnittet». I juni ifjor koblet Amazon midlertidig ut alle sine amerikanske solenergianlegg for å ettergå systemenes design og installasjon før de eventuelt kobler dem opp igjen.

En talsmann for Amazon fortalte CNBC at hendelsene omfattet systemer drevet av partnere og at selskapet av selvpålagte forsiktighetshensyn valgte å koble ut solcelletakene. 

– Av forsiktighetshensyn etter et lite antall isolerte hendelser med solcellesystemer eid og drevet av tredjeparter, slo vi av alle våre solcelleinstallasjoner i Nord-Amerika og tok umiddelbart initiativ til å få hver enkelt installasjon inspisert av et ledende selskap innenfor solenergi.

Disse detaljene er «uteglemt» i Amazons 100 siders bærekraftsrapport for 2021. Der sto det at 115 av Amazons varehus over hele verden var drevet av solenergi ved utgangen av 2021. 

– Mange av våre lagerbygg i USA, Europa og India drives av solenergi på stedet. En takinstallasjon kan dekke opptil åtti prosent av anleggets energibehov.

Amazon har klandret partnere og leverandører for problemene med solenergianleggene:

– De siste fem årene har feil installasjonsteknikk, feil driftsstart, utilstrekkelig systemvedlikehold og feil ved utstyret forårsaket problemer med våre solcelleanlegg.

– Når inspeksjonen av anleggene er fullført blir våre solenergisystemer koblet til igjen. Amazon har nu bygget opp et team av eksperter på solceller som for å sikre sikkerheten, overvåker konstruksjon, drift og vedlikehold av systemene internt.

Også Walmart er blitt rammet av brann i solcelle-installasjoner. Selskapet anla i 2019 søksmål mot Tesla-eide SolarCity for «systemisk uaktsom installasjon og vedlikehold» av solcellepaneler etter brann i solcelleanleggene på takene i syv Walmart-butikker.

– Fotografier og videoer viste flammer og enorme skyer av svart røyk da brannvesenet ankom stedet. Kunder og ansatte ble evakuert, men brannen gjorde store skader på butikken og ødela varer for hundretusener av dollar, skrev Walmart i søksmålet.

Les også Kent Andersens utmerkede artikkel om prisen på «det grønne skiftet»:

Finans­departementet aner ikke hva «det grønne skiftet» koster

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.