Norske hjelpeorganisasjoner måtte i fjor betale tilbake nesten 16 millioner kroner etter at Utenriksdepartementet avdekket mislighold.

Digni må betale tilbake 600.000 kroner, mens Kirkens Nødhjelp må gi tilbake 2,3 millioner kroner, skriver Vårt Land. Avisen har gått gjennom rapportene fra UD. To av sakene fra 2021 gjelder Kirkens Nødhjelps innsats i Malawi.

– Samarbeidet med begge partnerne ble avsluttet. I tillegg er det i henhold til vår prosedyre sendt refusjonskrav til begge partnerne, skriver økonomisjef Anders Østeby i Kirkens Nødhjelp til avisen. En av sakene gjelder svindel i ledelsen hos en av organisasjonens partnere, noe som ble avdekket av internkontrollen i Kirkens Nødhjelp.

I Digni fanget internkontrollen opp tre av fire saker med økonomisk mislighold, opplyser generalsekretær Hjalmar Bø.

I år skal UD betale ut nesten 42 milliarder bistandskroner. En egen avdeling følger opp pengene for å sjekke at de brukes som de skal. Departementet har nulltoleranse for økonomiske misligheter og annen misbruk av midlene.

Vårt Lands gjennomgang viser at bistandsorganisasjonene blir utsatt for mange former for mislighold, inkludert dokumentfalsk, tyveri, bedrageri og manipulasjon av anbud.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.