Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei sa igår at Den islamske republikk ikke vil gi opp sin regionale tilstedeværelse og sivile atomprogram; de to faktorene som bidrar til nasjonal sikkerhet.

Ali Shamkhani i Irans nasjonale sikkerhetskomité twitret igår at USAs tilnærming til de pågående samtalene viser at Washington ikke er interessert i en sterk avtale med Iran:

– USAs tilnærming til Irans prinsipielle krav, kombinert med dets urimelige tilbud og uberettigede press for raskt å nå en avtale, viser at USA ikke er interessert i en sterk avtale som vil tilfredsstille begge parter. 

I møte med iranske ledere sa Khamenei at regional tilstedeværelse øker landets strategiske betydning og nasjonale innflytelse, og at forskning på kjernefysikk er knyttet til landets evne til å klare seg i nær fremtid:

– For å kunne opprettholde landets uavhengighet kan ingen av disse kravene gis opp. Å imøtekomme USAs eller et hvilket som helst annet lands overdrevne krav i håp om ikke å bli sanksjonert, er en stor feil og et slag mot landets politiske ledelse. Ingen ting er mer naivt og amatørmessig enn forslaget om å redusere landets forsvarsevne. (IRNA)

Khamenei fortsatte med å si at fiendene av Iran har som agenda å lure det iranske folk gjennom å påvirke landets eliter og intellektuelle, og la til at “arrogante makter” fører kald krig mot nasjonen.

Irans president Ebrahim Raisi sier at forhandlingene følger – prinsipper skissert av den øverste lederen for den islamske revolusjonen Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, og understreker at forhandlerne ikke vil gi opp noen bastioner. De vil heller ikke knytte landets økonomiske utvikling til resultatene av forhandlingene i Wien. (IRNA)

Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian sa derimot ​​på Twitter at en atomavtale er innen rekkevidde:

– Arbeidet med å få til en god og varig avtale fortsetter; det er innen rekkevidde hvis USA handler realistisk og konsekvent – men ingen enkelt part kan bestemme sluttresultatet; felles innsats er nødvendig. (Reuters)

Den siste runden av forhandlinger i Wien ble gjenopptatt 8. februar i år. Foruten Iran deltar Kina, Frankrike, Tyskland, Russland, Storbritannia, Iran og USA. President Donald Trump trakk USA ensidig ut av avtalen i 2018.

Iran FM dismisses unilateralism in Vienna talks (IRNA)

Les også:

Biden er desperat: Selger han Israels sikkerhet for Irans olje?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.