Tucker leverer et glitrende forsvar for at politikere eier konsekvensene av sine egne vedtak og handlinger. De kan ikke spille overrasket. Alle forstår at det å levere offensive våpen til en krig, er det samme som å gjøre seg til deltaker.

Likevel opplevde vi i dag forsvarsminister Odd Roger Enoksen si til NRK Dagsnytt kl. 7 at han ikke så noen konsekvenser av å levere offensive våpen til Ukraina. Han kunne ikke se at dette på noen måte gjorde Norge til part i krigen.

Det samme mente utenriksminister Anniken Huitfeldt. Hun så heller ikke den problemstillingen.

Men det gjorde forsker Cecilie Hellestveit. Hun sa at folkeretten er helt klar på dette punkt. Den som leverer våpen til en part, blir involvert. Det er ikke noe man kan løpe fra. Russland truer allerede med konsekvenser for disse landene.

Huitfeldt nevnte at hvis Russland gjorde noe, ville det være å legge seg ut med NATO. Men så enkelt er det ikke, sa Hellestveit. Russland har mange måter å ta igjen på. Norge må ikke være overrasket hvis det nå kommer incidenter, f.eks. i nordområdene.

Har regjeringen virkelig ikke tenkt seg muligheten for at Russland vil svare?

Det var interessant at Hellestveit sa at Norge ut fra folkeretten gjør seg til part i krigen og trekkes inn i den. Det har man ikke sagt til befolkningen, og pressen har heller ikke stilt spørsmålene, selv om de ligger opp i dagen.

Man tror man er beskyttet av at «alle gjør det». Men Norge grenser til Russland og har skrytt av det gode forholdet i nord. Nå kan det bli satt på prøve, og det er Norge som har flyttet den første brikken.

Likevel stemmer styret i UiT for å frata utenriksminister Lavrov æresdoktoratet. Det er som om man ikke vil se konsekvensene av egne handlinger.

Tucker mener Vesten styrer mot katastrofe. I USA er det et krigsparti som består av politikere fra begge partier. Den enigheten man skryter på seg, er at man er enig om at Russland skal knekkes og at man er villig til å bruke alle maktmidler.

Men man ser ikke for seg at Russland kan svare. Den russiske levestandarden vil gå ned, men i neste ledd ligger europeerne, som vil stå uten tilstrekkelig energiforsyning.

Man tør ikke en gang tenke tanken.

De samme kreftene som kokte sammen Russiagate, anklager nå Tucker for å være putinist. Senator Bill Warner (D-VA) har lagt frem et lovforslag om at medier som sprer russisk propaganda, kan stenges. Hvem definerer russisk propaganda? Hvis man hører hysteriet i fanatiske woke-medier, forstår man at det kan bli mange. Tucker er blant dem de hater.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.