Ansatte ved Sandnes-skolen har siden 2016 meldt inn over 5000 episoder med vold, trusler og annen utagerende oppførsel. Siden 2018 har 661 meldinger blitt kategorisert som «alvorlige».

Lærere blir spyttet på, sparket i magen, klort til blods og slått midt i ansiktet. Vi kan lese om elever som tar frem kniv og truer med å drepe læreren. Det handler om kvelertak og om pulter som kastes.

«Da ble han sint og sa han skulle ta med kniv og drepe meg».

«Eleven slo, pisket og sparket medelever og voksne som prøvde å hindre situasjonen».

Dette skjer i grunnskolen. I 2018 og 2019 ble det i snitt skrevet åtte avviksmeldinger daglig som handlet om vold og trusler – mot ansatte og mot medelever.

– Det er ikke kjekt, men utagering vil forekomme når vi har 10.600 elever. Derfor er det viktig at vi jobber både forebyggende og med oppfølging, sier skolesjef Hege Egaas Røen.

Les også: Svenske skoler i fritt fall: – Lærere blir slått hver dag

Det handler om «barn i krise», mener Røen. Og skolen skal ha plass til alle elever. Alle skal jo føle seg «inkludert».

Riktignok var det en nedgang i avviksmeldinger i 2020, men dette kommer trolig av at skolen var stengt i flere uker og at elevene var inndelt i såkalte kohorter.

Ved utløpet av september 2021 var det innmeldt 690 slike episoder.

En lærer beskriver situasjonen i et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad.

I gjennomsnitt blir minst én arbeidstaker enten dyttet, slått, spyttet på eller verbalt trakassert hver dag. Det du lurer på, er: Er det min tur i dag?

Så, kjære politiker, hva om dette var din arbeidsplass? Ville du godtatt det? Vil du fortsatt påstå at skolebudsjettene må kuttes, når dette er hverdagen?

Driftsbudsjettene til skolene i Sandnes kommune er redusert med 40 millioner. Sykefraværet øker og er nå på 8 prosent.

– Når budsjettet blir trangere, er det ofte barne- og ungdomsarbeidere og miljøterapeuter som rykerDe er en viktig del av teamet rundt elevene våre, sier Arild Skimmeland, hovedverneombud for oppvekstsektoren.

Det fokuseres på hvilken belastning en slik situasjon er for lærerne, noe som selvsagt er forståelig. Men hva med elevene?

Les også: Oslolærere etterlyser hjelp for utagerende elever

Det er «vanskelig å undervise med enkelte elever til stede», og det er ansatte som tar til orde for tydeligere tiltak for elever som utgjør en fare for medelever og ansatte.

Skimmeland etterlyser mer forebygging og kursing i «konfliktdempende kommunikasjon».

Men det som er det vesentlige poenget, kommer fra Hans Fredrik Hansen, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Hans inntrykk er at det er noen få elever som står for de fleste alvorlige avvikene.

– Utfordringen for den ansatte er å vite hvor mye man skal «tåle». Er det akseptabelt å bli spyttet på? Skal vi tåle å bli kalt jævla hore eller jævla kuk daglig?

I dagens inkluderende samfunn er det gangstere og voldelige elever som inkluderes, og selv om situasjonen for lærere er uholdbar, så er den enda verre for elevene. For å dulle med pøbler som ikke klarer å oppføre seg, ofres resten av elevene. Man må slutte med denne formen for inkludering, og heller starte med systematisk ekskludering. Det er tross alt elevene som ekskluderer seg selv ved å spytte på lærere og bruke andre former for vold.

Elever som utsetter lærere eller elever for vold på skolen, burde utvises umiddelbart, i første omgang i noen dager. Så må man bare øke på hvis dette gjentar seg. De må adskilles fra andre elever og få sin opplæring i spesialklasser. Selvsagt med en åpen returbillett til den vanlige klassen hvis de bare klarer å oppføre seg.

De aller fleste elevene oppfører seg ikke slik som beskrevet ovenfor. Det er disse ungene vi skal inkludere, gi en utdannelse og ta vare på. Vi må få slutt på ideologien som alltid setter inn alle ressursene på de tilnærmet håpløse tilfellene.

«Alle skal med» er et sosialistisk, equity-basert utsagn. Alle skal få et godt tilbud, og ha rett til en god grunnskole, dette er min holdning.

Disiplin er ikke noe negativt. Selvdisiplin er helt nødvendig for å lykkes i livet. Disiplin innebærer ikke vold, men at negativ opptreden får konsekvenser.

At man etterlyser flere ansatte, er vel og bra, men det hjelper ikke hvis disse ansatte ikke har verktøy til å gjøre noe med problemet.

Stavanger Aftenblad (bak mur)

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.