De terrordømte brødrene Valon (35) og Visar (32) Avdyli fra Bærum er siktet og internasjonalt etterlyst for drapet på Mortensrud 7. oktober.

En onkel av de albanske brødrene ble i juni dømt til fem års fengsel for terrorfinansiering.

Brødrene ble sist fredag etterlyst for drapet på Hamse Hashi Adan (20). Begge nekter for å ha noe med hendelsen å gjøre.

Oslo politidistrikt etterlyser nå brødrene med navn og bilde. Bildene er tatt på Gardermoen like før de gikk om bord i et fly til Pristina i Kosovo lørdag 9. oktober, to dager etter at Adan ble skutt og drept.

Valon (35) og Visar (32) Avdyli fotografert på Oslo lufthavn 9. oktober. Foto: Politiet

Politiet hadde da ikke mistanke mot brødrene, og ble først kjent med at de hadde forlatt landet på et senere tidspunkt, skriver politiet i en pressemelding.

– Ingen sammenheng

Brødrene Avdyli ble i 2016 de første i Norge som ble dømt etter den nye terrorparagrafen.

– Brødrene er kjent for politiet fra tidligere, blant annet gjennom Høyesteretts dom 28. juni 2016 hvor de er domfelt for terrorvirksomhet. Politiet ser imidlertid ingen sammenheng mellom tidligere domfellelser og drapet på Mortensrud, skriver Oslo politidistrikt i pressemeldingen.

Valon Avdyli ble av Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i fire år og seks måneder for deltagelse i IS, mens Visar Avdyli fikk åtte måneder for å ha gitt materiell støtte til en tredje bror; Egzon Avdyli. Ifølge TV 2 har Visar også en voldsdom fra Trøndelag i 2017.

Egzon Avdyli var talsmann for Profetens Ummah før han reiste til Syria, hvor han kjempet for IS. Han døde i april 2014.

Totalt tre menn er siktet etter at Hamse Hashi Adan ble skutt og drept utenfor Lofsrud skole. En mann i 40-årene ble varetektsfengslet mandag, siktet for medvirkning til drapet. Document har lest fengslingskjennelsen, som retten har lagt ned forbud mot å gjengi offentlig.

– Jeg har vært i kontakt med begge to etter at de ble etterlyst, og begge nekter for å ha noe med hendelsen å gjøre, sier de siktede brødrenes forsvarer, advokat Svein Holden, til VG.

Også onkelen dømt for terror

De to brødrenes onkel ble i juni dømt til fem års fengsel for terrorfinansiering. Document fulgte rettssaken, som gikk for Oslo tingrett i vår.

44-åringen fra Montenegro var tiltalt sammen med en 32-åring fra Syria. I chattemeldinger skrev 44-åringen at han så IS-videoer sammen med sin 14-årige sønn, som skal ha kommentert at «man [skal] kappe hodet med kniv av de vantro».

Retten «kan ikke se noen formildende omstendigheter», het det i dommen, hvor man viste til chattemeldingene. Den 44-årige norske statsborgeren ble dømt for å ha sendt 465.000 kroner til den kosovanske IS-krigeren Arben Hasani i Syria.

Montenegrinerens forsvarer Svein Holden varslet at dommen ville bli anket. Også aktor Fredrik Ranke sa i juni at man vurderte å anke.

«Norsk statsborger» overførte penger til IS-kriger: Dømt til fem års fengsel

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.