Jegere og ordførere rundt Hardangervidda frykter at villreinen der skal bli utryddet dersom statlige myndigheter får det som de vil.

– Det vi frykter aller mest er at en håndfull personer i Mattilsynet og Veterinærinstituttet skal klare å overtale en statsråd til at det er lurt å utradere eller rasere stammen på Hardangervidda før man har et grunnlag som er godt nok til å forsvare et så drastisk tiltak, sier Endre Lægreid, leder for Villreinnemnda på Hardangervidda, til NRK.

Under villreinjakten i fjor ble det skutt en villreinbukk som var smittet av skrantesyke. Det førte til at Mattilsynet og Veterinærinstituttet fikk gjennomslag i Landbruks- og matdepartementet for å skyte alle reinsdyrbukker over 3,5 år.

Det er ikke funnet skrantesyke under årets jakt, men Mattilsynet vil ikke friskmelde villreinstammen i år. De har også som mål å redusere bestanden fra omtrent 6000 dyr nå, til et genetisk levedyktig nivå på 500–1000 dyr i løpet av 2–3 år. Dette ønsket får ordførerne rundt Hardangervidda til å protestere.

– Jeg mener det vil være et dramatisk brudd mellom statlig og lokal forvaltning, sier ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven.

Mattilsynet svarer at det ikke er et mål å utrydde villreinstammen på Hardangervidda. Klima- og miljødepartementet skriver til NRK at det er behov for mer kunnskap om hva som er en levedyktig bestand før det blir vurdert å redusere villreinstammen.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.