Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at det ikke blir store, nye leteoperasjoner på norsk sokkel, men vil ikke utelukke nye konsesjonsrunder.

Under partilederutspørringen i Politisk kvarter på NRK onsdag uttalte Støre at han ikke kan gå med på kravet fra MDG om at de ikke kan støtte en regjering som vil fortsette å lete etter olje.

– Da får MDG heller støtte Erna Solberg og Sylvi Listhaug, svarte Støre.

Viser til LoVeSe
Ap-lederen sier derimot klart at partiet ikke vil gå inn for at det foretas nye store leteoperasjoner på uutbygde felter på sokkelen.

– Det blir ikke store leteoperasjoner på norsk sokkel. Vi har sagt nei til Lofoten, Vesterålen og Senja. Men i de områdene hvor Norge i dag har installasjoner, rør, rigger, så skal vi fortsette å kartlegge ressurser. Og det mener vi er nødvendig for å ha økonomi til å klare det grønne skiftet og få fram de nye fornybare energikildene, sa Støre.

Utelukker ikke nye konsesjonsrunder
Overfor NTB presiserer Støre at Arbeiderpartiet ikke utelukker nye konsesjonsrunder, selv om arbeidet med en eventuell 26. runde ennå ikke er satt i gang.

– Det jeg har understreket i flere sammenhenger, er at det er liten tvil om at norsk sokkel er på vei inn i en moden fase hvor det primært vil være aktuelt å åpne opp for ny aktivitet i forlengelsen av eksisterende felt. Så er det selskapene som vurderer lønnsomheten i nye prosjekter, og det er klart at det er rundt eksisterende felt og infrastruktur det vil være sikrest økonomisk med ny aktivitet, sier Støre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

MDG vil forhandle
MDGs leder Une Bastholm har tidligere i valgkampen sagt klart fra at partiet ikke vil støtte et budsjett som åpner for letevirksomhet, selv om en eventuell statsminister Jonas Gahr Støre da truer med å gå av.

I en kommentar til NTB peker Bastholm på at letelisenser som er gitt, befinner seg i områder som allerede er åpnet.

– Når vi møtes i forhandlinger etter valget, så er det derfor dem det vil handle om. Jeg er sikker på at om vi klarer å bli enige om oljepolitikken, så er det mye annet det er lettere å bli enig om, sier Bastholm.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.