Carl Johan Fahlcrantz (1774-1861)

Blyant på papir, 13,1 x 21,2 cm, Nationalmuseum, Stockholm.Kunstneren har gitt tegningen titelen Översta fallet i Aagorälven vid Christiania, og datert den til 3. juli 1827. Rutemønstret antyder at tegningen var tenkt som utkast til et større bilde – som muligens aldri ble utført.

Om Akerselvens broer og fosser kan vi lese her, og det er grunn til å anta at motivet ikke er det aller øverste, mye lavere fallet, Kjelsåsfossen, men det nest øverste, Brekkefossen – det første større fallet, omtalt her og her.

Sagstuen ved Brekke er omtalt av Peter Christen Asbjørnsen (1812-1886) i Kværnsagn, som står aller først i Asbjørnsen og Moes samlede folkeeventyr. Den ble først utgitt i Norske Huldre-Eventyr og Folkesagn (1845–48).

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂