Vinmonopol, butikker og kjøpesentre unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner holder stengt frem til 31. januar som følge av utbruddet av det muterte koronaviruset i Nordre Follo og Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB.

Uansett om man mener at tiltakene mot koronasmitte er overdrevne eller ei, kan regjeringen sies å følge en noenlunde koherent strategi når den reagerer raskt på utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo.

Men raske reaksjoner risikerer også å være ikke særlig gjennomtenkte. Stengningen av vinmonopolene i Oslo og andre kommuner i hovedstadsområdet tjener som eksempel på det.

NTB skriver klokken 09:22:

Vinmonopolet stenges i flere kommuner i Oslo-området i perioden 23.-31. januar.

Kommunene som berøres er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Siden nordmenn har drukket alkohol siden tidenes morgen, og polvarer er blant tingene som de fleste husholdninger kjøper regelmessig, var det lett å tenke seg at en slik beslutning ville føre til paniske innkjøp.

Og det gjelder ikke bare innbyggerne i de nevnte kommunene, som i seg selv utgjør et stort befolkningsreservoar. For hvem vet hvilke kommuner som måtte stå for tur? Mange tenker uunngåelig at her er det best å bunkre.

Det er således ikke på noen måte overraskende når NTB klokken 11:11 kan melde om lange polkøer i Bærum:

Kriseledelsen i Bærum er lørdag i møte for blant annet å vurdere tiltak rundt vinmonopol og kjøpesentre. Det er allerede lange køer utenfor polene i kommunen.

– Kjøpesentrene i Oslo stenges ned med de utfordringene det gir for mobilitet og innbyggere som krysser grensene. Men Høie har vært knalltydelig på at innbyggere i Oslo og Follo ikke må bevege seg ut av kommunene for å nyttiggjøre seg av tilbud andre steder, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) til Budstikka.

Her er det altså to hensyn som veies opp mot hverandre: Folks ønske om å skaffe seg polvarer og anbefalingene fra en «knalltydelig» statsråd. Her vil uunngåelig statsråden bli veiet og funnet for lett.

For hvis folk skulle utsette sin behovsoppfyllelse på oppfordring fra en statsråd, så måtte både han og regjeringen nyte en aktelse de ganske enkelt ikke har. Aktelse er noe man skaffer seg ved over tid å opptre noenlunde konsekvent, sindig, medmenneskelig, verdig – og dermed også troverdig.

I stedet ser vi en kombinasjon av myndigheter som famler seg frem i halvblinde, samtidig som de opptrer autoritært og moralistisk. Det er ikke uten suksess, for smittetallene i Norge er lave, men det er gjort på en måte som ikke skaper særlig varme følelser.

Panikkstengningen av polene vil også virke mot sin hensikt. Trengsel i og utenfor butikkene vil øke smitterisikoen mer enn normal handel med forsiktig opptrappede smitteverntiltak ville ha gjort.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂