USAs president Donald Trump foretok tirsdag den tradisjonelle «benådingen» av to kalkuner i rosehagen i Det hvite hus, sammen med kona Melania Trump. Foto: AP / Susan Walsh / NTB

Donald Trump har ikke benådet mange, skriver Magnus Nordmo Eriksen i Minerva.

Amerikanske presidenter her rett til å benåde eller redusere straffen til føderale innsatte, en rettighet nedfelt i grunnloven.

Rettigheten har vært flittig brukt i amerikansk historie. President Gerald Ford ga for eksempel sin forgjenger Richard Nixon benådning en måned etter at Nixon hadde gått av etter Watergate-skandalen i 1974.

I løpet av sin åtte år lange presidentperiode benådet eller reduserte Barack Obama straffen til totalt 1927 innsatte – det høyeste antallet siden Harry Truman – inkludert den tidligere soldaten Chelsea Manning, som sonet en dom på 35 år etter å ha lekket etterretningsopplysninger til Wikileaks.

Benådning var tidvis et hett tema under Donald Trumps presidentperiode. Allerede i 2017, da Robert Muellers Russland-etterforskning startet, hevdet Trump at han hadde rett til å benåde seg selv. Trump benådet også kjente konservative personligheter som sheriff Joe Arpaio og den fargerike politiske konsulenten Roger Stone.

Trump har i liten grad benyttet seg av retten til å benåde eller redusere straff.

Pew Research Center har gjennomgått tall fra USAs justisdepartement som viser at Trump foreløpig kun har benådet 44 personer. Dette er det laveste tallet blant noen moderne amerikanske president.

Presidenten som har benådet flest i moderne tid, er Franklin Delano Roosevelt (som også er den lengstsittende presidenten, må det tilføyes). I løpet av sine 12 år som president benådet han 3796 personer.

Det er likevel tid igjen for Trump til å benåde langt flere, skriver Nordmo Eriksen:

Trump har både det laveste antallet benådninger, 44 av 10 051 begjæringer, og den laveste prosentandelen, 0,44 prosent. Tallet kan likevel stige raskt de neste to månedene. På sin siste fulle dag som president, 19. januar 2017, reduserte Obama straffen til hele 330 føderale innsatte.

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.