London, February 26, 2002. REUTERS/Stephen Hird/File Photo

Storbritannia vil forby salg av nye fossilbiler innen 2035, fem år tidligere enn opprinnelig planlagt.

Endringen kommer fordi eksperter sier det er for sent å innføre forbudet i 2040 dersom landet skal nå målet om tilnærmet null karbonutslipp ti år senere, melder BBC.

Det inkluderer å få fossilbilene vekk fra veiene, og da er salgsstopp et viktig skritt på veien. I tillegg til å fremskynde forbudet, utvides det til også å omfatte hybridbiler.

Selv om britene fremskynder forbudet mot nye fossilbiler med fem år, ligger de ti år etter Norge og Nederland, som har satt 2025 som mål. Danmark og Tyskland vil stanse fossilbilsalget innen 2030.

Vert for toppmøte

Om mulig kan salgsforbudet komme enda tidligere, sier statsminister Boris Johnson. Han presenterte den nye tidsplanen på et lanseringsarrangement for FNs klimatoppmøte COP 26 i Glasgow i november.

– Å være vertskap for COP 26 er en viktig mulighet for Storbritannia og land over hele kloden til å trappe opp kampen mot klimaendringene, sa Johnson, som vil oppfordre andre land til også å satse på netto nullutslipp.

David Attenborough, som også deltok på arrangementet, sier det er oppmuntrende at regjeringen legger opp til et år med klimahandling.

– Det er opp til oss å presentere for verdens nasjoner hva som må gjøres. Tiden for det er nå, sa Attenborough.

Kritikk

Veien fram til toppmøtet i Glasgow kan bli vanskelig for statsministeren, som har sagt opp kvinnen han ansatte til å lede planleggingen og møtet. Claire O’Neill har kommet med kraftig kritikk av Johnsons klimapolitikk.

– Da du ba meg lede COP, lovet du å gå i front og spurte meg hva som trengs: «Penger, folk, bare si fra!» Dessverre er ikke disse løftene i nærheten av å bli oppfylt. På COP 26 har vi en sjanse til å fremme en ny global visjon for å redde klimaet. Du holdt løftet om å få brexit unnagjort. Vær så snill å få dette gjort også, skriver hun i et brev til statsministeren ifølge Financial Times.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂