Nytt

Illustrasjonfoto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix.

Ifølge det israelske selskapet Whitestream, som er spesialister på blokkjede-etterretning, ble det dagen før terrorangrepene på Sri Lanka overført usedvanlig store beløp til Bitcoin-lommebøker som benyttes av den islamske staten (IS), avslører den israelske finansavisen Globes.

Anonymiten, tilgjengeligheten og brukervennligheten til Bitcoin har gjort kryptovalutaen til foretrukkent middel til finansiering, skriver avisens reporter Roy Katsiri.

Whitestream found that on the day before the bombings, there was a sharp rise of hundreds of percent in the bitcoin balance held by CoinPayments, a company through which donations to ISIS are changed into bitcoin from regular currency. On April 20, the day before the Easter attacks, the balance in the main wallet of CoinPayments rose from just $500,000 to $4.5 million.

CoinPayments er registrert på Cayman-øyene, men opererer i Canada, opplyser Globes. Ifølge Whitestream er det ikke engang sikkert at CoinPayments vet hvordan IS bruker dem.

IS skal, i likhet med Hamas, ha brukt Bitcoin lenge:

Whitestream said, «In the past two years, ISIS has been running a mass funding campaign to raise donations in bitcoin. The aim of the campaign is to contribute to the organization’s technological division, which deals with the media, advertising and computer infrastructure sectors. The main efforts are carried out through a dedicated website. The domain address is frequently changed to prevent tracking by authorities around the world.»

Terroristenes økte teknologiske raffinement skaper naturligvis en økt sikkerhetstrussel.

Det å kunne etterspore trafikken som går kryptert via en rekke forbindelser, blir en dyd av nødvendighet for etterretningstjenester verden rundt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.