Edvard Munch (1863—1944)
Olje på lerret, 25,5 x 29 cm, stjålet fra Nasjonalgalleriet, Oslo, august 1993,

Bildet har blitt oppfattet som et portrett av Edvard Munchs søster Johanne Sophie Munch (1862–1877), som døde av tuberkulose da han selv var 14 år gammel.

Det ser ut til at de to kvinner som satt modell for Det syke barn (1885-86) og Vår (1889) var Edvard Munchs tante Karen Bjølstad og hennes tjenestepike Betzy Nilsen. Edvard Munchs mor Laura Cathrine Munch (f. 1837) døde allerede i 1868, og Karen Bjølstad flyttet da inn som husbestyrer. I folketellingen for 1885 finner vi familien bosatt på Skaus (sic) Plads 1 i Kristiania, men Betzy Nilsen er ikke registrert som bosatt. I den samme folketelling finner vi flere Betzy Nilsen, hvorav to mulige. Den ene (og den sannsynligste) var født i 1869 og bosatt i Fosveien 17a, ikke så langt unna (familien Munch var en tid, fra 1875, også bosatt i Fosveien, i nr. 7). Den andre, født i 1875, var bosatt i Møllergade 19 (den gamle hovedpolitistasjonen, der hennes far var fangevokter). Annet steds heter det at Betzy Nilsen var født i Kristiania i 1873, men dette bekreftes ikke av folketellingen, hverken i Kristiania eller Norge for øvrig.

Mange år senere, i 1935, traff Edvard Munch igjen på Betzy Nilsen, og hun besøkte ham på Ekely. Dette forteller Munch om i brev til sin søster Inger. Han betalte Betzy også et høyst forsinket modellhonorar på to hundre kroner (med en betydelig høyere kjøpekraft enn dagens NOK).

Som nevnt ble Betzy Nilsens portrett stjålet fra Nasjonalgalleriet i august 1993. Tyven bare spaserte inn mens museet var åpent, hektet bildet ned fra veggen, og klarte ubemerket å få det med seg ut. Den skyldige ble visstnok senere både pågrepet og straffet – men bildet er hittil ikke kommet til rette.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.