Byrådsleder Raymond Johansen kan få avløsning etter valget i høst.

Det kan gå mot maktskifte i hovedstaden etter fire år med rødgrønt styre. Det viser prognoser TV 2 har laget ni måneder før kommunevalget.

Mens den røde blokken ledet med 30–29 på prognosen for hovedstaden i september i fjor, er det nå knappest mulig forsprang for de fire borgerlige partiene med 30–29. Det ville betydd et maktskifte i hovedstaden, viser prognoser TV 2har laget på grunnlag av kommunevalgmålingen fra Kantar TNS.

– Det er en oppmuntring at det er borgerlig flertall i Oslo. Dette viser hvor jevnt valget i Oslo kommer til å bli, og understreker at det må jobbes helt fram til valget, sier Eirik Lae Solberg, byrådslederkandidat for Høyre.

Også i Bergen kan det bli endringer. Arbeiderpartiet, som i dag styrer Bergen sammen med KrF og Venstre, er langt fra flertall på TV 2s prognose i januar. Dersom de to sentrumspartiene er villige til å utvide samarbeidet til også å gjelde SV, Rødt og MDG, vil en slik blokk få flertall. I september var det knappest mulig flertall for den borgerlige blokken i Bergen.

I Tromsø ligger det an til klart flertall for venstresiden, og i Trondheim viser prognosen at venstresiden beholder flertallet også der.

De viktigste endringene på landsbasis i forhold til lokalvalget i 2015 er at Ap faller 4,3 prosentpoeng til 28,3 prosent. Samtidig øker Høyre sin oppslutning med 4,8 prosent poeng til 28 prosent. Senterpartiet går opp 3,1 prosentpoeng til 11,6 prosent.

Ellers går SV og Rødt noe fram sammenlignet med for fire år siden, men ikke nok til å kompensere for Aps fall. Frp, Venstre, KrF og MDG faller også i oppslutning i forhold til valgresultatet i 2015.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.