Foto: Generisk bilde

Oslo-politiet har tiltalt sju menn for skytingen på Lambertseter i Oslo i mars. Alle er tiltalt for grov våpenovertredelse.

Skytingen på Lambertseter fant sted natt til den 12. mars, og politiet tror det er snakk om et oppgjør i et kriminelt miljø. Tiltalen mot de sju har en strafferamme på seks års fengsel.

– Skyteepisodene springer ut av en personkonflikt mellom ledende skikkelser i et kriminelt miljø. Alle de sju er tiltalt for å ha deltatt eller medvirket i skytingen på Lambertseter, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt til NTB.

Skjedde i boligområde

Politiets påtaleansvarlige sier at skytingen skjedde i et boligområde, og at flere kuler traff nærliggende blokker, samt en fritidsklubb.

– De konkrete omstendighetene i saken, antallet og typen våpen som ble benyttet og at skytingen fant sted i et tettbefolket boligområde vil være straffeskjerpende, sier Henriksbø.

Politiet håper at tiltalen sender et signal til kriminelle i Oslo.

– Vi håper dette sender et signal til andre kriminelle miljøer om at politiet ikke tar lett på bevæpning og bruk av skytevåpen i det offentlige rom, og at slike handlinger vil bli møtt med umiddelbare og følbare konsekvenser, sier Henriksbø.

Påberoper nødverge

NTB har forsøkt å komme i kontakt med advokatene til de siktede. Advokat Øivind Sterri, forsvarer til en av de sju, sier at hans klient handlet i nødverge.

Andre ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

– Han har ikke fått lest tiltalen ennå, og sier han ikke ønsker å gi noen kommentarer, skriver forsvarer Jacob S. Ringsrød til NTB.

– Jeg har ikke gjennomgått tiltalen med klienten. Han har tidligere erkjent straffskyld for forholdet på Lambertseter, skriver advokat Chamkor Singh Nagra, forsvareren til en annen av de tiltalte.

Flere skyteepisoder

Lambertseter-skytingen fant sted i et tidsrom der det også var andre skytinger i Oslo. Natt til 11. mars ble det avfyrt skudd på Jordal der flere av de involverte var til stede, ifølge politiet.

Noen timer etter Lambertseter-skytingen ble en polsk mann skutt og drept på Bjørndal.

– En av de tiltalte befant seg senere samme natt på Bjørndal hvor han skjøt og drepte en mer eller mindre tilfeldig person. Vi ser ingen sammenheng mellom drapet og de øvrige skytingene, bortsett fra at samme gjerningsmann var på begge steder, sier Henriksbø.

Siktedes forsvarer, advokat Morten Furuholmen, har tidligere sagt at klienten ikke hadde til hensikt å fyre av skudd.

– Dette er en utilsiktet handling som han har beklaget på det sterkeste, sa Furuholmen i mars, ifølge TV 2.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂