Foto: Reuters

Lederen av den verdensomspennende hjelpeorganisasjonen Oxfam, Penny Lawrence, har gått av som følge av at hjelpearbeiderne fra selskapet har vært involvert i sexskandaler. Oxfam er anklaget for å ha forsøkt å skjule bevisene for at hjelpearbeidere kjøpte prostituerte til sexpartyer under hjelpeaksjonen på Haiti i 2011.

Penny Lawrence sier at hun var skamfull og tar det fulle ansvaret. Fire personer fikk sparken og ytterligere tre sa opp frivillig, inkludert Oxfam-lederen for Haiti.

Oxfam nekter for å ha forsøkt å skjule bevis, og de har hatt møter med myndighetene for å hindre at statsstøtte til organisasjonen stanses. Oxfam mottok 32 millioner pund i fjor.

Det var ikke bare i Haiti at det kom bekymringsmeldinger om de ansatte i Oxfam. Også i det afrikanske landet Tsjad skal det ha vært prostitusjonskjøp.

«Concerns were raised about the behaviour of staff in Chad as well as Haiti that we failed to adequately act upon», sa Penny Lawrence.

«It is now clear that these allegations – involving the use of prostitutes and which related to behaviour of both the country director and members of his team in Chad – were raised before he moved to Haiti.»

Sunday Times skrev søndag at 120 ansatte i Oxfam var mistenkt for seksuelle overgrep i fjor. Det fryktes at pedofile tar seg jobber i hjelpeorganisasjoner for å få tilgang til de svakeste av de svake: de fattige barna.

As new figures emerged revealing the extent of the crisis, Priti Patel, the former international development secretary, warned “predatory paedophiles” had been allowed to exploit the aid sector.

Også andre hjelpeorganisasjoner har måttet anmelde sine egne ansatte til politiet for seksuelle overgrep. Save the Children (Redd Barna) noterte seg 31 tilfeller i fjor, hvorav ti ble politianmeldt. Christian Aid rapporterte to og Britisk Røde Kors innrømmet fem tilfeller.

BBC   Sunday Times

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!