Kunstbilde

Foto: Anders Beer Wilse (1865–1949)
Sølvgelatinkopi, Oslo Museum.

Digitalt Museum antyder at bildet er tatt ca. 1918. I det minste er det tatt før overskriften over portalen var satt opp, og som er på plass på bilder tatt noe senere, på 1920-tallet. Tomten ble anskaffet i 1917, grunnstein ble nedlagt i 1918, og synagogen ble tatt i bruk i forbindelse med høytiden channukah i 1919. Innvielsen skjedde den 21. mai 1920. Arkitekt var Herman Herzog, som jeg dessverre ikke har klart å finne nærmere opplysninger om.

Overskriften over portalen er hentet fra Esaias 56,7:

כִּי בֵיתִי, בֵּית-תְּפִלָּה יִקָּרֵא לְכָל-הָעַמִּים

Etter DNB 1930: For mitt hus skal kalles et bedehus for alle folk.

Wilse dokumenterte dessuten interiøret, også her antyder Digitalt Museum ca. 1918.
Sølvgelatinkopi i Oslo Museum.

Den hebraiske teksten i hvelvingen over fronten er hentet fra 4. Mosebok 24,5 (DNB 1930): Hvor fagre er dine telt, Jakob, dine boliger, Israel! Dette var også dagens tekst ved innvielsesseremonien.

Utrolig nok overlevde synagogen i Bergstien okkupasjonsårene 1940–45 praktisk talt uten skader. Verre var det med synagogen i Calmeyers gate 15 B i Oslo (ikke i bruk som synagoge siden 1939), der vi nå finner Jødisk Museum, og synagogen i Trondheim, som begge ble utsatt for vandalisering.