Bilde: Palestinere protesterer utenfor det britiske konsulatet i Øst-Jerusalem 2. november. Foto: Awad Ammar/Reuters/Scanpix

Tusenvis av palestinere på Vestbredden og Gazastripen markerte torsdag 100-årsdagen for Balfour-erklæringen med demonstrasjoner.

Ærklæringen er å finne i et brev Storbritannias daværende utenriksminister Arthur Balfour sendte til den jødiske lederen Walter Rothschild, datert 2. november 1917.

Balfour lovet det jødiske folk «et nasjonalhjem» i det britiske mandatområdet Palestina.

Mens Israels statsminister Benjamin Netanyahu torsdag dro til London for å feire 100-årsdagen sammen med statsminister Theresa May og den britiske regjeringen, strømmet tusenvis av palestinere ut i gatene i byer på Vestbredden og Gazastripen for å protestere.

Mange av demonstrantene bar svarte flagg og plakater med teksten «100 år med undertrykkelse». Et banner beskrev Balfour-erklæringen med teksten «Et løfte fra dem som ikke eier, til dem som ikke har rett til».

«Vi kommer aldri til å glemme, aldri til å tilgi» het det på en plakat, mens en annen krevde britenes uforbeholdne unnskyldning for «den historiske urett» palestinerne ble påført.

Palestinernes president Mahmoud Abbas påpeker i et innlegg i avisa The Guardian hvilke dramatiske følger Balfour-erklæringen fikk for det palestinske folk.

– Han lovet et land som han ikke hadde noen rett til å gi bort, og han overså rettighetene til dem som alt bodde der, skriver Abbas, som understreker at det derfor ikke er noen grunn til å feire Balfour-erklæringen.

Labour-leder Jeremy Corbyn har valgt å takke nei til torsdagens feiring i London, som Netanyahu derimot gledet seg stort over.

Israeli policemen scuffle with Palestinians at a demonstration against the Balfour Declaration, the British declaration which laid the foundations for the Jewish state, on the centenary of the Balfour Declaration, outside the British Consulate in Sheikh Jarrah, East Jerusalem November 2, 2017. REUTERS/Ammar Awad

– Jeg setter stor pris på denne gesten fra Storbritannias statsminister og regjering. Palestinerne sier at Balfour-erklæringen var en tragedie, men det var ingen tragedie. Det tragiske er at de etter 100 år fortsatt nekter å godta dette, sa Netanyahu torsdag. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂