Kunstbilde

Peter Paul Rubens (1577-1640)

Olje på tre, 87,6 x 107,3 cm, Norton Simon Museum, Pasadena

Lukas 23, 55-56 og 24, 1-10 (DNB 1930)

Men nogen kvinner som var kommet med ham fra Galilea, fulgte med, og de så graven, og hvorledes hans legeme blev lagt. Så vendte de tilbake og tilberedte velluktende urter og salver, og sabbaten over holdt de sig stille efter lovens bud. Men på den første dag i uken, tidlig i dagningen, kom de til graven, og hadde med sig de velluktende urter som de hadde tilberedt. Men de fant stenen veltet fra graven, og da de gikk inn i den, fant de ikke den Herre Jesu legeme. Og det skjedde mens de stod rådville ved dette, se, da stod to menn hos dem i skinnende klædebon; og da de blev forferdet og bøide sitt ansikt mot jorden, sa de til dem: Hvorfor søker I den levende blandt de døde? Han er ikke her, han er opstanden; kom i hu hvorledes han talte til eder mens han ennu var i Galilea, da han sa at Menneskesønnen skulde overgis i syndige menneskers hender og korsfestes og opstå på den tredje dag! Da kom de hans ord i hu. Og de vendte tilbake fra graven, og fortalte alt dette til de elleve og til alle de andre. Det var Maria Magdalena og Johanna og Maria, Jakobs mor, og de andre kvinner med dem.

Kvinner ved graven nevnes i alle de kanoniske evangelier, hos Marcus (16,1) nevnes Maria Magdalena, Maria, Jacobs mor og Salome. I Matthaeus 28,1 nevnes bare Maria Magdalena og den andre Maria. Lukas (24,10) nevner et uspesifisert antall, og navngir bare Maria Magdalena, Johanna og Maria, Jacobs mor. Men Johannes antyder ganske klart (20,1) at Maria Magdalena var alene.

Identifikasjonen av kvinnene i Rubens’ maleri er omdiskutert. Nummer to fra venstre i rød kjole har blitt oppfattet som Maria Magdalena, mens andre har identifisert henne med kvinnen lengst til høyre, som dekker seg bak et slør. Den mørk-kledde, og klart eldre (nummer fire fra venstre) kan  forstås som Jesu mor. Evangelistene navngir fire eller fem (dersom den andre Maria ikke er forstått som den samme som Jacobs mor), og med Jesu mor blir det i alt seks kvinner, slik Rubens har fremstilt det.

Les også

Les også