På Arlandagymnasiet i Märsta mellom Stockholm og Uppsala står statuen med det håpefulle navnet «Lek». Det er mange i Sverige som ikke synes at kvinner som løper unna brystgripende menn er noen lek lenger. Og spesielt synes man at denne statuen (laget i 1925 av Anton W Lundberg) passer dårlig på en videregående skole i Sverige. «Det lyser overgrep av hele statuen» som en skriver.

– Konst måste få provocera, men den här ska inte stå på en gymnasieskola, säger Mårten Fintling, tidigare gruppledare för Centerpartiet i kommunen, till Aftonbladet.

Fintling forklarer at statuen kommer fra den greske mytologien der en halvgud voldtar en jomfru.

– Statyn är utformad så att kvinnan försöker slingra sig ur hans grepp men han håller henne kvar genom att greppa hennes bröst. I mina ögon är den osmaklig och borde flyttas från skolan till Sigtuna museum där man i konstens namn kan förklara innebörden, säger han.

Skolen fikk tildelt statuen i 1983. Men det er andre tider nå. Den er blitt et symbol på dagens Sverige fremfor den greske mytologien den var ment å illustrere.

Aftonbladet    Uppsala Nya Tidning

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂