Christer Strömholm (1918-2002)
Digitalkopi av sølvgelatinkopi med notater, 35 x 45 cm.

Galleri Balder, med adresse Riddervolds gate 9 i Oslo, viser for tiden en utstilling med i alt 21 av Christer Strömholms fotografier. Utstillingen åpnet den 3. mars, og vil vises til og med den 31. mars.

Christer Strömholm var en av Sveriges mest innflytelsesrike fotografer i siste halvdel av 1900-tallet, ikke minst takket være hans ledelse av Kursverksamhetens Fotoskola i Stockholm, der han var rektor fra 1962 til 1972. Rundt 1200 fotografer fikk sin utdannelse der, for det meste fra Sverige, men også en del fra de øvrige nordiske land.

Flere av Christer Strömholms fotografier kan sees på hans offisielle nettside.

Notatene på bildet er instruksjoner til kopisten om hva det skal tas hensyn til under kopieringen, som skulle foretas i et klassisk analogt mørkerom. Det å kopiere analogt var både en kunst og et håndverk, som nå for det meste er erstattet med digitalisering og Photoshop. Men noen entusiaster sverger fortsatt til det klassiske analoge, sølvbaserte fotografi.

På auksjon hos Bukowski i Stockholm falt tilslaget for denne kopien, utført i 1990, på den nette sum av SEK 121 125.- , inkludert gebyrer. Her ser man tydelig hvordan kopisten nøye har fulgt Strömholms anvisninger.

Sølvgelatinkopi, 34,5 x 26,5 cm, privateie.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂