Harzhöhle

Caspar David Friedrich (1774-1840)

Sepia/lavering, 34,5 x 43cm, Det Kongelige Bibliotek, København

Den tyske titel er Harzhöhle.

Enkelt sagt er lavering (av fransk laver – vaske, på engelsk kalles det wash) en monokrom-teknikk der man fortynner en vannfarge til ønsket styrke, og påfører den med pensel. Det kombineres ofte med penn og ufortynnet farge. Som man ser av Caspar David Friedrichs lille mesterverk. kan man oppnå forbausende resultater. Måten lyset her er gjengitt på, er rett og slett fabelaktig.

Den opprinnelig greske betegnelsen sepia brukes oftest om en dyp brunfarge, men det er også det vitenskapelige navnet på en familie av tiarmede blekkspruter. Blekket fra disse arter ble fra oldtiden brukt som nettopp blekk til å skrive med. Sepia officinalis finnes også i norske farvann. Fargestoffet er melanin.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂