Nytt

Jordan reagerte prompte på drapet på deres pilot ved å henge to fanger tilknyttet IS onsdag morgen.

Sajida al-Rishawi var selvmordsbomberen som ikke detonerte da mannen sprengte seg selv på et bryllup på SAS-hotellet i Amman i 2005. De var tilknyttet Abu Musab al-Zargawis gruppe, forløperen til IS.

Ziad-al-Karbouly

Ziad al-Karbouly var langt viktigere. Han var en av Zarqawis betrodde. Han ble dømt til døden i 2008.

Vidoen er forseggjort og kilder sier til Fox News at det er den mest påkostede hittil.

In the video, viewed by Fox News, al-Kaseasbeh, showing signs of having been beaten and clad in an orange jumpsuit, speaks under clear duress. A narrator speaking in Arabic blasts Arab nations, including Jordan, for taking part in U.S.-led airstrikes against ISIS. The final five minutes of the video show the caged pilot, his clothing apparently doused in gasoline as the fuel is lit. His screams are audible as he collapses to his knees. After being killed, the burned man and the cage are buried by a bulldozer. The video ends with ISIS offering «100 golden Dinars» for any Muslims in Jordan who kill other Jordanian pilots, whose names, pictures and hometowns are shown.

Fangevokterne må ha tvunget navnene ut av Muath al-Kaseasbeh. Hensikten er åpenbart å skremme pilotene fra å fly over IS-territorium. De vet hva som venter dem hvis de blir skutt ned. Enda mer virkningsfull kan videoen være på familie og venner. De kan komme til å legge press på myndighetene om å stanse krigen.

Jordan er splittet. Det finnes en god del radikale i Jordan. En større krets mener at dette ikke er Jordans krig.

Release of the video followed days of intense protests by Jordanians outside King Abdullah’s palace over the government’s refusal to agree on a prisoner swap with the terror group. Many Jordanians as well as the pilot’s family are faulting Amman – not ISIS – for allowing their country to be drawn into a «war» they claim is one between the terrorists and the U.S. and its allies. Demonstrators outside the gates of the royal palace have cried out, “Abdullah, why are we fighting?” while other Jordanian protesters have taken to social media, creating an Arabic hashtag on Twitter that reads #NotOurWar.

Dette er dårlig nytt. Å legge skylden på Amman og ikke IS for krigen, er å løpe fiendens ærend. Jordan er ett av de land som er mest truet av IS og jihad. Det er selvsagt derfor kong Abdullah har gått med i krigen. Det er en investering i landets sikkerhet. Han signaliserer hvem som truer landet og han håper å kunne høste støtte fra vestlige land, både i form av våpen og sikkerhetsgarantier. Israel vil ikke godta at radikal islam står ved dets grenser.

Piloten al-Kasaesbeh skal være fra en prominent familie. Hvilken vei vinden blåser vil tiden vise.

 

http://www.foxnews.com/world/2015/02/04/jordan-hangs-2-al-qaeda-prisoners-after-isis-video-shows-jordanian-pilot-burned/

Les også

-
-
-