Den arabiske liga ønsker å gjøre noe med ISIS, og understreker hvor mye det haster. Likevel får ikke araberlandene seg til å støtte amerikansk militære angrep.

Hvor mye er da ordene verdt?

The resolution, issued after late-night meetings of Arab foreign ministers a day earlier, doesn’t explicitly back American military action against the group. U.S. President Barack Obama is seeking an international coalition to challenge the Islamic State group and is expected to outline his plan Wednesday to the American people.

 Distanseringen fra USA er en stor skuffelse for Obama som hadde håpet å bygge en koalisjon som også omfattet araberland.

Slik ser det ikke ut. Støtten er passiv. Igjen er det vestlige land som deltar aktivt. Det skaper en potensiell nedside. Hvis araberlandene er opptatt av å stanse ISIS, hvorfor stiller de ikke i det minste fly til disposisjon?

Møtet foregikk i Bagdad. Der fikk lederne en påminnelse om hvilken trussel de står overfor. To saudiske selvmordsbombere kjørte en Humwee inn i en politistasjon og et møte med en sunnistamme som har tatt opp våpen mot ISIS.

Budskapet var sikkert rettet til Den arabiske liga også.

In Monday’s attack, the bomber drove an explosives-laden Humvee, apparently seized from the Iraqi military, into the gathering of a major Sunni tribe, the Jabour, and security forces in Duluiyah, some 80 kilometers (45 miles) north of Baghdad, a police officer said.

The explosion killed 16 and wounded at least 55 people, the officer said. A health official confirmed the casualties. Both officials spoke on condition of anonymity because they were not authorized to talk to journalists.

The town of Duluiyah briefly fell to the Sunni-dominated Islamic State group for few days in July but the Jabour tribesmen, who have aligned themselves with the Iraqi forces in the battle against the extremists, took it back.

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/arab-league-chief-confront-islamic-state-group/2014/09/07/b4675b7e-3701-11e4-a023-1d61f7f31a05_story.html