Nytt

David Ignatius siterer en israelsk general som ser en større mulighet åpne seg enn bare å «slå gresset» annet hvert år, dvs høvle ned Hamas’ militære kapasitet. Nøkkelordet er samlingsregjeringen mellom Hamas og Fatah. Israel bør gi den en sjanse og kreve avmilitarisering av Gaza og nyvalg.

General Yadlin er tidligere leder av den militære etterretning. Han mener Israel har en unik mulighet til å skape noe nytt.

Hamas har aldri vært svakere. Meningsmålinger viser at Gaza-boerne ønsker våpenhvile, fred og at Mahmoud Abbas PA-styre skal overta den sivile administrasjonen på Gaza.

Hamas’s biggest weakness of all is its unpopularity among Palestinians in Gaza now. A poll taken in June, before the latest fighting began, showed that 70 percent of Gazans wanted a continuing cease-fire with Israel; 57 percent wanted a Fatah-Hamas unity government to renounce violence against Israel; 73 percent thought nonviolent resistance had a positive impact, and large majority thought Hamas had failed to deal with crime and corruption.

Israel er langt mer fleksibel overfor Hamss og palestinerne enn norsk presse gir inntrykk av. Israel er villig til å prøve det meste for å få til en ny dynamikk.

The future? Asked if Palestinian Authority President Mahmoud Abbas should send security personel and other officials to take over administration of Gaza, 65 percent said yes. The poll was published in July by the Washington Institute for Near East Policy and its senior fellow, David Pollock.

Hamas må gå, PA må overta, Gaza må demilitariseres og det må utlyses nyvalg. I en slik situasjon kan EU, USA og verdenssamfunnet være villig til å bidra til gjenoppbygging og få Gaza inn på et nytt spor.

http://www.washingtonpost.com/blogs/post-partisan/wp/2014/07/21/how-to-break-hamass-stranglehold-on-gaza/