Det egyptiske militæret har svart på president Mohamed Morsi trassige utfordring igår, og sier at de vil fjerne enhver «radikal, terrorist eller tosk» som truer nasjonene. Det kan vanskelig forstås som noe annet enn en referanse til presidenten.

At militæret svarer og setter presidenten på plass, og nærmest utdefinerer ham, sier noe om hvor dypt Morsi allerede har falt.

Morsi forsøkte å kaste hansken. Han «upped the ante» – forhøyet innsatsen, ved å si til militæret at hvis han skulle avsettes måtte de bruke makt. Nå viser de militære at de ikke lar seg hverken bløffe eller skremme.

Etter dette utspillet blir de nødt for å handle.

 

Egypt’s military vowed to defend the country’s people against any “terrorist, radical or fool” hours ahead of its deadline for President Mohammed Morsi to resolve the nation’s political crisis — or face intervention by the army.

«We swear to God that we will sacrifice even our blood for Egypt and its people, to defend them against any terrorist, radical or fool,” read a post on the official Facebook page of the Supreme Council of the Armed Forces, which is headed by Gen. Abdel-Fattah el-Sissi.

A military source told Reuters that the statement — issued after Morsi appeared on television late Tuesday to once again reject an ultimatum from Sissi that he share power with opponents or face military action by 10 a.m. ET — reiterates that the armed forces would not abandon their demands.

Read more: http://www.foxnews.com/world/2013/07/03/egypt-teeters-on-brink-overthrow-as-army-deadline-is-set-to-expire/#ixzz2Xz6iNsYq