I sin første offentlige tale fremfor titusener av mennesker sa Egypts nyvalgte president Muhammed Morsi at han lovte å sette fri Omar Abdel-Rahman, «den blinde sjeiken» som ble dømt til livstid i USA etter å ha planlagt å bombe World Trade Center i 1993.

Dette utspillet, som savner enhver realpolitisk forankring, er trolig ment til indremedisinsk bruk i et land hvis økonomiske problemer er så formidable at regjeringen helst vil at folket skal tenke på noe annet. Men det kan vanskelig unngå å irritere amerikanerne, som spiller sine kort etter beste evne for å ha en viss innflytelse på utviklingen i Egypt.

Morsi markerte også avstand til hæren, som fortsatt gjør sitt beste for å holde en hånd på rattet:

Morsi earlier read the oath of office and defied the country’s military rulers by saying: «I fear no one but God.»

He has been speaking on the eve of his official swearing-in ceremony, which had been scheduled to take place in front of a high court. But many protesters called on him to take the oath in the square to defy the ruling generals who took power after Hosni Mubarak’s ouster.

 

Guardian: Mohamed Morsi vows to free blind sheikh jailed in US