Nytt

Over 40 mennesker er drept og minst 170 såret etter to kraftige bombeeksplosjoner i Syrias hovedstad Damaskus. Bombene var plassert utenfor et militært senter, og eksploderte i morgentimene da syriske borgere var på vei til jobben:

Tv-billeder fra stedet viser et dommedagsscenario, og en reporter fra nyhedsbureuet AP fortæller om forkullede lig, ligdele spredt overalt og ulmende bilvrag.

Facaden på det militære center faldt sammen ved eksplosionerne, mens resten af bygningen synes intakt.
Attentatforsøg mod FN-chef

Det centrale Damaskus kontrolleres af talstærke hærstyrker, men har alligevel været mål for adskillige bombeattentater i den seneste tid. Så sent som den 27. april dræbte en selvmordsbomber ni personer og sårede 26 med en bombe, han havde spændt om livet.

Onsdag blev lederen af FN’s observatørkorps i Syrien, den norske general Robert Moos, udsat for et attentatforsøg uden for Damaskus.

Han var med en FN-kolonne undervejs fra hovedstaden Damaskus til byen Daraa i det sydlige Syrien, da en bombe eksploderede i vejkanten.

Bomben eksploderede omkring fem kilometer fra oprørsbyen Daraa omkring kl. 10.20 og ramte et køretøj fra den syriske hær. Kun få sekunder forinden var selve FN-kolonnen – med Robert Mood ombord – passeret forbi. Ni soldater blev såret ved bombeanslaget.

Syrias statlige tv-selskap omtaler bombeeksplosjonene som et terrorangrep, men regimets kritikere har tidligere beskyldt Assad-regimet for å iscenesette slike bombeeksplosjoner for å kunne stemple opprørerne som voldelige ekstremister.

Alt imens forsøger regimets militære styrker flere steder i landet at nedkæmpe det oprør, som ønsker at vippe præsident Bashar al-Assad fra magten.

Det er ikke klart, hvor mange menneskeliv konflikten har kostet. Der findes endnu ingen fuldstændige opgørelser, men FN taler om anslået 9.000 dræbte siden marts 2011, da urolighederne begyndte at tage fart.

Jyllands-Posten: Blodbad i Assads højborg