Nytt

Saif al-Islam Gaddafi holdt i natt en tale til nasjonen som tyder på at regimet rakner. Saif hevdet faren var i landet og ledet kampen, og truet med borgerkrig. Alle libyere vet at det er krig, og at det er Saif og regimet som står for krigen. Slik sett var trusselen ikke bare ynkelig, men kontraproduktiv.

«Our spirits are high and the leader Muammar Gaddafi is leading the battle in Tripoli, and we are behind him as is the Libyan army,» he said. «We will keep fighting until the last man standing, even to the last woman standing…We will not leave Libya to the Italians or the Turks.»

For libyere er det provoserende å høre at de skal kjempe til siste mann/kvinne: det er en måte å si på at de vil drepe alle sivile for på overleve.

Saifs forklaring på uroen var meget uklar. Bare det at han måtte innrømme opprør, var et tegn på at situasjonen er alvorlig. Han kom ikke med noen reelle innrømmelser, bare vage løfter om innrømmelser.

NRKs Sidsel Wold omtalte disse som om det var noe i dem i det hele tatt. Hun gjorde ikke det samme med Hosni Mubarak, men lar tvilen komme en blodig diktator til gode.

Hvordan ville tonen vært om Mubarak hadde oppført seg tilnærmelsesvis som Gaddafi?

A regional medical coordinator told The Daily Telegraph bodies were piling up in hospitals. «Tanks and helicopter gunships full of foreign mercenaries are fighting gangs of demonstrators,» he said. «At least one dead man had been hit by an anti-aircraft missile, while other bodies are riddled with heavy machine gun fire.»

One Libyan journalist claimed that a group of women and children jumped to their deaths from a bridge in Benghazi to escape the «mercenaries».
He said: «Some of these mercenary shock troops have been killed or captured, and some of them are said to on the equivalent of around 500 dollars a day. These killers are coming from countries like Chad.

«They’re vicious. People are so terrified of them that they’ve been doing everything possible to get away. Women and children were seen jumping off the Giuliana Bridge in Benghazi to get away. Many of them were killed by the impact of hitting the water, while others were drowned.»

Når sønnen Saif truer med at tyrkere og italienere vil overta landet, og regimet selv setter inn leiesoldater, har man en målestokk på regimets fornuft: det er kontraproduktivt, og i en krise raser det som et korthus.

Et annet tegn på at det går mot slutten er at flere utstasjonerte diplomater hopper av:

Rumours that mercenaries were being recruited by the government forced Libya’s ambassador to India to resigned in protest. Ali al-Essawi told the BBC that he could not support his government’s violent crackdown on demonstrators calling for the ouster of Libyan leader Muammar Gaddafi.
The BBC, on its Arabic service website, said Essawi accused the government of deploying foreign mercenaries against the protesters.

Han er ikke den første. Libyas representant i Den arabiske liga har også trukket seg.

Danmarks konsul i Libya, George Wallén, sier det virker som regimet er i ferd med å falle.

Wallén understreker at han ikke har fullt overblikk over demonstrasjonene og sammenstøtene i hovedstaden Tripoli. Men han har inntrykk av at tilhengerne av opposisjonen er tallmessig overlegne sikkerhetsstyrkene.

Både konsulen og andre kilder i byen fortalte at de hørte skudd fra håndvåpen.

– Vi hører skuddsalver over alt, og de nærmer seg sentrum av byen, sa en innbygger i bydelen Al-Andalous på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Libya: protests gather pace as Gaddafi’s son vows to fight to the end

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også