Nytt

Den offisielle israelske granskningskommisjonen av Mavi Marmara-aksjonen leverte søndag første del av sin rapport. Der heter det at soldatenes bording av det tyrkiske skipet var lovlig. Det samme er blokaden av Gaza, den er også i overensstemmelse med internasjonal rett.

Netanyahu fant grunn til å påpeke: hva er det som gjør at hver gang Israel ser seg nødt til å forsvare seg, så blir landet anklaget for å være en krigsforbryter?

Turkel Commission finds that Israel’s blockade on Gaza is legal, and that Israeli soldiers acted in self-defense during raid on a Gaza-bound ship which killed nine Turkish citizens.

«The truth is simple,» said Netanyahu. «IDF soldiers defended themselves and their country. It is not only their privilege but also their duty and the State of Israel stands behind their actions.»

Netanyahu also added that every time Israel needs to defend itself, it is charged with committing war crimes. «It also happened when we came to enforce the blockade on Gaza,» he said. «The IDF soldiers board the Marmara with courage and restraint. The goal was to enforce the naval blockade on Gaza.»

«The whole world saw how our soldiers were attacked and were forced to defend their lives. We established an independent panel of inquiry and the report that it submitted clearly shows that both the blockade on Gaza and its enforcement are legal, and that IDF soldiers acted legally and in self-defense,» said Netanyahu.

Netanyahu: Raid on Gaza flotilla was necessary to protect Israel