leonardo_verrocchio_jesu_daap.JPG Andrea del Verrocchio (Firenze, 1437 – Venezia, 1488). Jesu dåp (1475-1478)
Olje og tempera på tre – 177 x 151 cm – Galleria degli Uffizi, Firenze
Verrocchios elev Leonardo da Vinci malte nedre venstre hjørne.

Da kom Jesus fra Galilea til Johannes ved Jordan for å bli døpt av ham. Men Johannes ville hindre ham og sa: «Jeg trenger å bli døpt av deg, og så kommer du til meg?» Jesus svarte: «La det nå skje! Dette må vi gjøre for å oppfylle all rettferdighet.» Da lot Johannes det skje. Da Jesus var blitt døpt, steg han straks opp av vannet. Og se, himmelen åpnet seg, og han så Guds Ånd komme ned over seg som en due. Og det lød en røst fra himmelen: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede.» (Matteus 3, 13-17)

Et motiv som er skildret av en lang rekke andre malere, f.eks. Domenico Ghirlandaio.