To parlamentarikere, en fra Labour og en fra Tory, har forfattet et opprop som advarer mot den ubegrensede innvandringen som vil gi Storbritannia 10 millioner nye innbyggere i løpet av få år. 7 millioner vil være innvandrere. Det truer den sosiale freden, heter det i oppropet som er underskrevet av tidligere erkebisp George Carey, nå Lord Carey of Clifton.

Ingen nåværende biskop i den anglikanske kirke har undertegnet oppropet. Kirken har, som den norske, utpekt den åpne dørs politikk til å være kristendom i praksis, om det så betyr at båten synker.

Damien Thompson skriver i Daily Telegraph at Careys helomvending er betydningsfull: han var tidligere en tilhenger av den åpne dørs politikk.

En medvirkende faktor kan være at Carey har fått øynene opp for den anti-kristne agendaen til mange av multikulturalistene og muslimene.

Good old George Carey! I never thought I’d write those words, since he talked so much nonsense when he was in office, but in recent years his contacts with the evangelical world have opened his eyes to the shared anti-Christian agenda of multiculturalists and Muslims.

None of his fellow bishops has signed the document, which says:

We are gravely concerned about the rapid increase in the population of England that is now forecast. We note that the official projections show the population of the UK will increase from 61.4 million in 2008 to exceed 70 million by 2029. Over the next 25 years the population will increase by 10 million, nearly all of the increase being in England. 70% – 7 million – will be due to immigration. We believe that immigration on such a scale will have a significant impact on our public services, our quality of life and on the nature of our society.

Carey, like many of the other signatories, has a long track record of fighting racism. And that is precisely why he has signed this document: because he believes that unchecked immigration will hand votes to the Far Right. As it says:

We are convinced that failure to take action would be seriously damaging to the future harmony of our society. Nearly a million votes by our fellow citizens for an extremist party amount to a danger sign which must not be ignored. For too long the major political parties have failed to address these issues and the intense, if largely private, concern that they generate throughout our country. If politicians want to rebuild the public’s trust in the political system, they cannot continue to ignore this issue which matters so much to so many people.

Careys helomvending blir neppe den siste. Kirken risikerer å bli like splittet i synet på innvandring som befolkningen i alminnelighet. Den rådende konsensus er neppe bærekraftig. Kirken har samme problem som politikerne: de må vise lydhørhet overfor folket, eller så er de out of business.

Lord Carey, former Archbishop of Canterbury, shatters the Anglican consensus on immigration

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂