Gjesteskribent

Den kjente journalisten Khaled Abu Toameh oppsummerer det som er det internasjonale samfunns dom over Aftonbladets artikkel om organtyveri: helt uten substans. Donald Boström bygget kun på et rykte. Det er full diskreditering av svensk journalistikk. Aftonbladet er ikke Ordfront, og særlig for kulturredaktøren og sjefredaktøren som har gått så høyt på banen og ropt opp om krenking av ytringsfriheten.

Taomeh sier at palestinernes sak er skadet: neste gang noen roper ulv blir det vanskelig å vinne gehør.

Det sier kanskje noe om klimaet i Sverige at en frilansjournalist kan resirkulere en 17 år gammel story, som ingen har villet ha tidligere. Men ingenting av dette får norsk publikum vite av Sidsel Wold eller andre.

Svenske påstande skader palæstinensernes sag

av KHALED ABU TOAMEH, palæstinensisk journalist, Jerusalem, Israel

Den svenske tabloidavis Aftonbladets påstand om, at Israel har dræbt palæstinensere for at stjæle deres organer, har skadet den palæstinensiske sag og den journalistiske profession voldsomt. Hvis Aftonbladets mål var at hjælpe palæstinenserne, så er det indlysende, at artiklen har haft en boomerangeffekt.

Som en palæstinensisk journalist udtrykte det: »Det er en dejlig historie, men den skader palæstinensernes sag, fordi den ikke er baseret på noget bevis. Hvem vil tro os, næste gang vi råber «Ulven kommer»?

Den såkaldt «undersøgende reportage», der er baseret på et rygte, som har cirkuleret blandt palæstinensere i årevis, gør det vanskeligere for palæstinensere at sælge deres perspektiver og syn på verden.

Journalisten har siden erkendt, at han ikke har beviser til at understøtte sine beskyldninger. Selv artiklens hovedpersoner, familien Ghanem fra landsbyen Imattin på Vestbredden, kan ikke huske, at de nogen sinde har beklaget sig til en svensk journalist over, at deres søn Bilals organer skulle være blevet fjernet efter hans død.

Efter at have læst om det påståede organtyveri i Aftonbladet har Bilals mor og bror ironisk nok krævet en efterforskning mere end 17 år efter, at deres søn blev skudt af israelske tropper. Det palæstinensiske selvstyre synes ikke at tage den svenske rapport alvorligt, et forhold, der forklarer, hvorfor flertallet af dets ledere og talsmænd har afstået fra at gentage beskyldningerne.

Hvis Aftonbladets mål var at publicere et journalistisk scoop, så har det også taget gruelig fejl her. Da palæstinensiske journalister første gang hørte om Aftonbladets artikel, var de fleste overbeviste om, at de havde misset en stor historie.

Rygter i Ramallah

Ved første øjekast så det ud, som om en seriøs og troværdig journalist var fløjet hele vejen fra Stockholm sammen med et hold af researchere og hjælpere for at efterforske århundredets scoop.

Men da det viste sig, at artiklen hovedsagelig var baseret på et rygte, lød der et lettelsens suk blandt palæstinensiske journalister, som ikke længere behøvede at forklare deres redaktører, hvorfor de havde misset scoopet.

Den svenske tabloidavis har ikke alene forhånet palæstinenserne, men også den journalistiske profession. Derudover minder artiklen os om den store rolle, som rygter fortsat spiller i de arabiske samfund. Hvis man skulle tro på hvert eneste rygte på gaderne i Ramallah og Gaza, så kunne man roligt sige, at jøderne er ansvarlige for alle menneskeskabte katastrofer og naturkatastrofer – lige fra attentatet på John F. Kennedy og 11/9-angrebene til tsunamier og jordskælv.

Aftenbladets historie bliver nu citeret af mange som et eksempel på, hvordan palæstinenserne og deres støtter i Vesten spreder løgne og falske anklager mod Israel.

Familien Ghanems dementi og Aftonbladets manglende bevis på organtyveri er virkelig slag mod den palæstinensiske PR-maskine.

Næste gang en journalist skriver en seriøs reportage om et emne relateret til palæstinenserne, vil nogle sarkastisk spørge, om det er lige så troværdigt som den svenske historie.

Nu da historien er blevet fuldkommen miskrediteret, vil mange udenlandske journalister utvivlsomt tænke sig om to gange, før de publicerer en historie, som de har fået fra palæstinensere. På samme måde vil læsere og seere overveje, om de nyheder, som de hører fra palæstinenserne, er baseret på fakta eller fiktion.

Ud over at underminere palæstinensernes troværdighed har Aftonbladet mindet mange af os om, hvorfor vi nogle gange skammer os over at fortælle folk, hvad vi laver.

Khaled Abu Toameh er korrespondent for den israelske avis Jerusalem Post på Vestbredden og i Gaza og har også arbejdet for TV 2.

Svenske påstande skader palæstinensernes sag offentliggjort i Jyllands-Posten 03.september 2009