Nytt

Iranske myndigheter gjør nå alt for å hindre at 27 år gamle Neda Soltan, som ble skutt av en snikskytter søndag, blir en martyr for opposisjonen. De har forbudt likskue, sørgestund i moskeen og har endog forbudt familien å vise sorg utenfor huset.

The authorities had already banned a public funeral or wake and have prevented gatherings in her name while the state-controlled media has not mentioned Miss Soltan’s death.

Today it was reported that they had also told her family to take down the black mourning banners outside their home in the Tehran suburbs to prevent it becoming a place of pilgrimage. They were also told they could not hold a memorial service at a mosque.

Likevel skal det ha blitt hengt opp plakater av henne i Teheran.

Neda Soltan ble skutt da hun gikk ut av bilen. Hun var ute for å protestere mot valgsvindelen, men rakk knapt å ta et skritt før hun ble skutt.

Hennes voldsomme død ble filmet og lagt ut på youtube. Bildene gikk verden rundt.

Leserkommentarer på Times online uttrykker noe av følelsene:

My sympathies to the family and friends of Neda Soltan. She was killed for the sole reason of wanting justice and truth. Killed only because she wanted a fair election. Even though she was murdered at a young age, may she live forever in the hearts and minds of those around her.
John Pates, Blacksburg, Virginia, United States
world’s people
I am a iranian woman .
we want you please help us. please protect and suport us.
here we will kill .
Please help us.
Please ….
Sara, Tehran, Iran

Neda, come back. Come back Neda and bring the God with you down here so he can see for himself the unspeakable crimes done under his name and marvel at his creation. But those who killed you call themselves soldiers of God. Bring back the God with you Neda so he can see the enormity of the crime.
Ali, Rom,

Iranian authorities scramble to negate Neda Soltan ‘martyrdom’