Budapest String Quartet får æren av å avslutte ungarsk uke her på bloggen, selv om ensemblet på den tiden denne innspillingen er laget (1943) utelukkende bestod av russere – Josef Roismann, Alexander Schneider, Boris Kroyt og Mischa Schneider.

Kvartetten ble grunnlagt i Budapest i 1917, og har med varierende besetning kommet med en rekke banebrytende tolkninger av klassikerne. I særdeleshet er ensemblet kjent for sine Beethoven-kvartetter. Kvartetten ble strengt demokratisk drevet, og førstefiolinisten fikk ikke større innflytelse over tolkningene eller bedre betalt for konserter enn de andre medlemmene. Dette merkes godt i lydbildet, der de andre instrumentene kommer helt til sin rett.

På grunn av nazismens fremvekst ble USA kvartettens base fra slutten av 1930-tallet. Da gruppen i løpet av 1960-tallet avviklet sin virksomhet, hadde den oppnådd status som musikkhistoriens mest berømte kammermusikkensemble.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂