Nytt

Pave Benedikt 16. opphevet lørdag ekskommunikasjonen av fire biskoper. En av dem, Richard Williamson, mener at det ikke fantes gasskamre under krigen og at ikke en eneste jøde ble drept av gass. Ifølge Williamson døde 200-300.000 jøder under tysk herredømme.

Gjeninnsettelsen av Williamson har vakt stor oppsikt. Jødiske organisasjoner som Anti Defamation League og enkeltpersoner over hele verden er sjokkert over beslutningen. Williamson har ekstreme synspunkter, på linje med David Irving. I et intervju med SVT legger han ikke skjul på hva han mener.

Med tanke på pave Pius XIIs lite ærefulle rolle under Holocaust er Benedikt 16.s benådning av Williamson en beslutning som er vanskelig å forstå. Den vil koste Vatikanet mye goodwill verden over, og ikke bare blant jøder.

En kan også si at det røper stor ufølsomhet å gjøre noe slikt med tanke på antisemittismen som har blusset opp i forbindelse med krigen i Gaza.

De fire biskopene er såkalt skismatikere. De ble utnevnt av den franske erkebiskopen Marcel Lefebvre i protest mot reformene fra Det annet vatikankonsil.

The four reinstated men are members of the Society of St. Pius X, which was founded by a French archbishop, Marcel Lefebvre, in 1970 as a protest against the modernizing reforms of the Second Vatican Council. Archbishop Lefebvre made the four bishops in unsanctioned consecrations in Switzerland in 1988, prompting the immediate excommunication of all five by Pope John Paul II.

Later that year, Benedict, then Cardinal Joseph Ratzinger, sought to regularize the church’s relationship with the society. Archbishop Lefebvre died in 1991.

In a statement Saturday, the Vatican said that the pope would «reconsider» whether to formally affirm the four as full bishops, but referred to the men by that title.

In recent years, Benedict has made other concessions to the Lefebvrists, including allowing the broader recitation of the Latin Mass, which was made optional in the 1960s Vatican reforms and includes a Good Friday prayer calling for the conversion of Jews.

Pope Reinstates Four Bishops, Including Holocaust Denier