stevecentanni.olaf.wiig.jpg

En ukjent gruppe som kaller seg Hellig Jihad-brigader offentliggjorde idag en video med de to gislene Steve Centanni (60), journalist i Fox News, og Olaf Wiig, hans kameramann. Centanni er amerikaner og Wiig fra New Zealand. Det er ikke bare første gang det publiseres en slik video, som er velkjent fra Irak. Også kravene er helt annerledes enn man er vant til i Gaza. De har stort sett dreid seg om å være blitt dårlig behandlet, om å skaffe seg jobb. Etter kort stund er gislene løslatt. Men denne gang er kravet at USA skal slippe løs alle muslimer i amerikanske fengsler.

The statement released today marked the first time that kidnappers in Gaza have made a sweeping political demand that transcended the immediate Israeli-Palestinian conflict.

Kidnapperne gir USA 72 timer, men sier ikke hva som skjer hvis kravet ikke etterkommes. Hvis noe skulle tilstøte dem, vil det ha svært negative følger for palestinske myndigheter. Alle utenlandske journalister har allerede reist fra Gaza.

Raji Sourani, director of the Palestinian Center for Human Rights in Gaza City, said the kidnapping phenomenon has grown in Gaza because the Palestinian Authority has «failed to impose the rule of law against those who have violated it in broad daylight.»

But he also criticized Israel for what he said was extremely harsh response to the June 25 kidnapping of an Israeli soldier, who is being held by Palestinian militants in Gaza. The increased violence and the political and economic pressure imposed by Israel have «created a very dangerous environment,» he said.

The past two months have been the most dangerous in Gaza since the Palestinian uprising began in 2000, Mr. Sourani said.

Since the abductions nine days ago, other Western news organizations have pulled their journalists out of Gaza.

Hamas-regjeringen sier den gjør alt den kan, men sier den ikke vet hvor gislene holdes skjult.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂