Kommentar

Islamistenes fremgang ved parlamentsvalget i Egypt har rystet establishment. Mubaraks regjeringsparti råtner på rot.

Det muslimske brorskapets fremgang gir nok gjenlyd i mange utenriksdepartement: betyr demokratisering av Midtøsten at islamistene kommer til makten?

Til tross for at myndighetene brukte skitne knep for å stanse deltakelsen der Brorskapet står sterkt, lyktes de å få 88 av nasjonalforsamlingens 454 plasser. I virkeligheten får de flere enn 20 prosent, for det er alltids mange overløpere og uavhengige.

Valget var babyen til Mubaraks sønn, Gamal, som ønsker å reformere det regjerende Nasjonaldemokratiske partiet og overta styret etter faren. Slik gikk det ikke. Den reformvillige fløyet i partiet gjorde det dårlig. Kommentatorer mener han er diskreditert av dynastiske tendenser.

«The Muslim Brothers emerged as the only real political force in the country after the elections and the 2_kommentar obstacle to Gamal Mubarak’s ambitions,» said political analyst Mohammed al-Sayyed Said.
..
Mohammed Kamel, a prominent member of the NDP’s young guard who is close to Gamal, told Friday’s state-owned Al-Akhbar newspaper that «the rise of the religious movement in the elections and the regression of other parties including the NDP mark a turning point in Egypt’s political life.» (afp)